12. ÁLLOMÁS

Gutenberg körút. A védett platánsor alatt haladva megfigyelhetjük, hogy a főutak mentén kialakított térfalban az utca szabályozási vonalára telepítve csak 6, 8 és 12 lakásos, egyemeletes házak állnak. A telepen kialakult városépítészeti rend nem csak az épületek tömegformálásának hatásából adódik, hiszen a különböző lombkoronájú fák telepítésénél kihasználták a növényzet városképalkotó szerepét is. A házak homlokzatát szinte csak a fák „árnyékában” fedezhetjük fel.

A hat utca találkozásában látható az idősek otthona: egy felújított és kibővített, eredetileg hatlakásos ház. A két világháború között itt működött a Társaskör.

Létezett egy klasszikus szecessziós motívumokkal díszített háztípus is a Wekerlén. Sajnos a szocializmus éveiben módszeresen eltűntették ezeket a „felesleges” díszeket. Rekonstrukciójuk szerencsére látható a Mészáros L. u. 26. alatt lévő Idősek otthonán, illetve az eredeti motívumok nyomokban fellelhetők a Hungária út 16. és a Zalaegerszeg utca 39. sz. házak homlokzatán.

KITÉRŐ (a térképen szaggatott vonal): A Gutenberg körúton továbbhaladva érjük el a mai kispiacot, amely a hagyományos zöldség-gyümölcs árusítás mellett babaruhabörzének, bolhapiacnak és a csütörtöki őstermelői piacnak is helyet ad.

A Wekerle-telep úthálózatának megtervezésekor különös gondot fordítottak  terek, teresedések építészeti megformálására. A típusépületek jellegzetes telepítésével, vagy kisebb módosításával érték el, hogy a térfalak városépítészeti rangjuknak megfelelő módon jelentek meg a településképben.

A szélesebb épületek főtengelyében szimmetri-kusan épített kisebb oromfalak is szinte kaput formálhattak az út indításánál. A Gutenberg körúton keskenyebb, egyemeletes típusépületek szegélyezik a teret.

Itt fut össze félkör alakú teresedést alkotva a vadgesztenyefáiról híres  Géza utca, az egykori Fő téren – a mai Kós Károly téren – átvezető Mészáros Lőrinc utca és a Thököly utcáig tartó, sűrű lombkoronájával boltívet képező fasorral díszített Tas utca.

Az épületek szélességéhez viszonyítva hangsúlyosabb oromfalak íves sora jellegzetes wekerlei hangulatot áraszt.

Hogyan kerülhettek ide ezek a négyemeletesek?

Az eredeti tervek szerint itt is egy oktatási tömb épült volna, de ez sajnos meghiúsult, és a 60-as években ilyen házakra volt szükség. A Nagykőrösi út mentén, a mészhomoktégla-gyár helyére szintén a telep építészeti karakterétől idegen, négyemeletes házak kerültek. A Piac utca, amely az eredeti piac helyszínére utal, ma a szintén a 60-as években felhúzott gimnázium telkét határolja. A legjobban talán az egykori kertészet telkének 80-as években történő beépítése sikerült, amely legalább léptékében harmonizál a wekerlei házakkal.