2. állomás

Utunkat egyenesen folytatva az Eperfa térre jutunk, amely nevét a 2010-es felújításkor kapta a már régóta itt élő néhány eperfáról. A tér a Társaskör és az önkormányzat összefogásában újult meg a környék lakói és a közeli óvoda bevonásával. Egyik negyedében Wekerletelep zöldtérképe, valamint egy biciklis pihenőhely található, a másik negyedben újrahasznosított PET-palackokból, gimnazisták és óvodás gyerekek által készített ülőkék, valamint a fűszerkert. A Zalaegerszeg út túloldalán áll a Wekerlei Társaskör építészei által tervezett irányjelző fa, amely a legjelentősebb külföldi és magyarországi kertvárosokat mutatja.

A Vonás utcán kétlakásos típusházak között sétálva érjük el a telepen található négy megépült oktatási tömb egyikét, amelyben az egykori III. számú (ma Kós Károlyról elnevezett) iskolát találjuk. Ha teljesen körbesétáljuk a tömböt, az iskolaépület mellett felfedezhetjük még a tornacsarnokot, az óvodát, a tanítói lakásokat magukba foglaló házakat és az utólag megépült tanuszodát is. Az iskolához tartozó igazgatói ház mellett elhaladtunk már a Thököly utca sarkán.

Az iskolák belső elrendezése megegyezett: a földszinten és az emeleten 6–6 tanterem, tanítói tanácskozó szoba, igazgatói iroda, orvosi szoba és szolgai lakás volt (ez utóbbi itt a Kós iskolában a mai napig működik.) Az alagsorban helyezték el a fiú és leány munkatermeket, a fürdőszobákat, a napközi otthont és a gépházat. A tagolt homlokzatok a középület rangjának megfelelően gazdag, változatos mészhomok tégladíszítést kaptak, kő lábazatot, díszes bejárati kapukat, amelyeken a szecesszió formajegyei is fellelhetők. Az iskolákon is érzékelhető az idő változása, történtek kisebb-nagyobb beavatkozások, de a wekerlei házak közül ez az épülettípus őrzi legjobban eredeti megjelenését.

A túloldalon az 1928-ban átadott református templom látható, Benedicty Sándor építész tervei szerint. Az eredeti tervekben mind a négy történelmi felekezet temploma szerepelt, végül azonban csak kettő épült meg. A református templom a mai Eperfa téren állt volna – ráadásul az 50-es években ott a kommunista pártház kapott helyet.

 A Corvin körútra kiérve a 100 éves platánsor alatt egyszerre bukkan fel az egymás felé fordulva elhelyezett IV. számú (ma bentlakásos) és I. számú, mai Pannónia iskola.

KITÉRŐ: A Hungária úton végigsétálva a telep Nagykőrösi út felőli kapuját három egyedi tervezésű, egyemeletes lakóházból álló épületcsoport alkotja, amely a telep építésének legutolsó szakaszában, 1926–27-ben készült el a főtér építészeti stílusában.

A II. világháborúban az egész telepen itt keletkezett jelentősebb kár, de az épületek helyreállítására szerencsére az eredeti tervek alapján került sor.

A Nagykőrösi út (vagyis az M5-ös autópálya sajnos igen közel húzódó bevezető szakasza) mentén 2012-ben elkészült a zajvédő fal, amely valamelyest javított az itt lakók életkörülményein.