5. ÁLLOMÁS

Hársfavirág tér. Ez a szimmetrikusan elrendezett, emeletes típusházakkal körbevett pihenősziget 2010-ben szépült meg és kapta új nevét is. A díszesebb háztípust az a Fiala Géza tervezte, akinek a nevéhez a Wekerle után pár évvel megépült győri Ágyúgyári Munkástelep is kötődik. A tér középen megpihenhetünk a tulipános padokon, és összehasonlíthatjuk az építéskorabeli régi képeket a mai látvánnyal. Érdemes megcsodálni az Esze Tamás utca minden évszakban gyönyörű fasor-alagútját!

KITÉRŐ : Induljunk el a Kábel utcán, majd forduljunk be jobbra a Corvin körútra! Kicsit távolabb, a jobb oldalon kitűnik a típusházak közül az egykori gondnoki lakóház, amely alaprajzában az orvosi lakóházakkal egyezik meg. Egykoron itt lakott Győri Ottmár és családja. Ma idősek napközi otthona működik benne. Innen a Wekerle oly jellegzetes kis utcáin, két- és négylakásos típusházakat érintve sétálhatunk vissza az Esze Tamás utcára. A Huba utcában bal oldalon feltűnik az egykori tisztiorvosi lakóház, amelyben ma bölcsőde működik. Az orvosi házak eredetileg magasföldszintes, részben alápincézett, háromszobás orvosi lakást, rendelőt és cselédszobát tartalmazó típusépületek voltak.

A telep utcáit kizárólag a magyar történelem kiemelkedő alakjairól nevezték el. Az 1950-es években pár utcanevet a kor ideológiai alapon megváltoztatott, így lehet, hogy a Csaba, Huba, Szent Imre utcák között találjuk a kakukktojás Kábel utcát is, amely régen Szabolcs utca volt. Corvin körútra keresztelték át a volt Zalán utcát, az Esze Tamás utca pedig egyesíti az egykori Szent László, Szent István körút és Endre király utcákat.